Wokół jajek powstało wiele mitów, mówiące o tym, że jedzenie dużej ilości jajek nie powoduje spektakularnych zmian w zdrowiu, a wręcz przeciwnie- ich nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu poziomu złego cholesterolu w organizmie. Wiele badań przeprowadzonych mówi o tym, że regularne spożycie jaj nie tylko wpływa na lepsze samopoczucie i wręcz przeciwnie- obniża poziom złego cholesterolu na rzecz wzrostu dobrego. Dlaczego więc powinniśmy do naszej diety wprowadzić jajka?
Powód pierwszy – aminokwasy!
Pierwszym powodem jest to, że jajka to źródło dobrej jakości pełnego zestawu aminokwasów, więc ich regularne spożywanie prowadzi do zachowania lepszego metabolizmu energetycznego. Dobrym rozwiązaniem jest ich spożywanie na śniadanie- białko dłużej i wolniej się wchłania do naszego organizmu, powodując uczucie sytości na dłużej
Powód drugi – cholina!
Kolejnym argumentem, który mówi za spożywaniem większej ilości tego produktu jest obecność zawartości choliny- związku, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.
Powód trzeci – luteina!
Kolejnym powodem, który przekonuje do włączenia do swojej diety jajek to wysoka zawartość luteiny- związku, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, a nawet zapobiega powstawaniu jaskry.
Powód czwarty – witaminy i minerały!
Jajka to nie tylko białka, ale również porcja niezbędnych witaminy A, witamin z grup B, żelaza, potasu, sodu i magnezu- witamin, które zapewniają nam filar odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu.
Powód piąty – sposób na alergię!
Jeśli ktoś boryka się z alergią, to regularne spożywanie jajek przyczynia się do zmniejszenia, a nawet do zaniku objawów alergicznych. Badania dowiodły, że karmienie dzieci między 4 a 6 miesiącem życia znacznie zmniejsza ryzyko objawów uczuleniowych.
Podsumowując- jajka to nie tylko sposób na pyszny i zdrowy posiłek, lecz także składnik który powinien być nieodłącznym towarzyszem urozmaiconej diety, ponieważ dostarcza wiele składników odżywczych powodujących prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Poniżej tabela wartości odżywczych (w 100 g/średnie jajko – 56 g)
Wartość energetyczna – 143/80 kcal
Białko ogółem – 12.56/7.03 g
Tłuszcz – 9.51/5.33 g
Węglowodany – 0.72 g/2.11 (w tym cukry proste 0.40)
Błonnik – 0 g
Zawartość minerałów:
Sód – 142/80 mg
Żelazo – 1.75/0.98 mg
Magnez – 12/7 mg
Fosfor – 198/111 mg
Cynk – 1.29/0.72 mg
Wapń – 56/31 mg
Potas – 138/77 mg
Zawartość kwasów tłuszczowych:
cholesterol – 327/208 mg
tłuszcze trans – 0.038/0.021 g
kwasy jednonienasycone – 3.658/2.048 g
kwasy nasycone – 3.126/1.751 g
kwasy wielonienasycone -1.911/1.070 g
Zawartość witamin:
Witamina A – 540/302 IU
Witamina D (D2 + D3) 2.0/1.1 µg
Witamina K – 0.3/0.2 µg
Witamina E – 1.05/0.59 mg
Witamina B6 – 0.170/0.095 mg
Niacyna – 0.075/0.042 mg
Tiamina – 0.040/0.022 mg
Kwas foliowy – 47/26 µg
Witamina B12 – 0.89/0.50 mg
Ryboflawina – 0.457/0.256 mg
Źródłem informacji National Nutrient Database for Standard Reference